2010. április 20., kedd

Sült csirkemell zöldséges metélttel

BMI-indexem 17,5 alatti, ami már kóros alultápláltságnak minősül. Ebből is kitűnhet, az evés nem központi téma az életemben... A nemevés annál inkább. Nem is fogok felcsapni gasztrobloggernek. Magam helyett ajánlom Zizit, aki nagyon otthon van a témában.

Az alábbi receptet angolból fordítottam még 2008-ban (és megjegyzéseimmel megtűzdeltem, mert úgy magában nagyon unalmasnak találom az ilyen leírásokat). Persze nem próbáltam ki, mert az anorexiagyanús nőszemélyek tudtommal nem szoktak konyhatündérként jeleskedni. Szóval garanciát nem vállalok, előfordulhat, hogy félrefordítottam valamit. Főleg, hogy nem tudok konyhanyelven, s nem is lektoráltattam a szöveget.

SÜLT CSIRKEMELL ZÖLDSÉGES METÉLTTEL
(a forrást még keresgélem)

Hozzávalók:
4 szelet lebőrözött csirkemell
250 g cérnametélt
2 evőkanál szezámolaj
2 evőkanál szezámmag
1 db cukkini
1 db kimagozott fűszerpaprika
2 db bordáskel
tengeri só, őrölt feketebors

pácléhez:
1 csokor zöldhagyma, apróra vágva
2 evőkanál méz
4 evőkanál szójaszósz
2 db kimagozott, felaprított csilipaprika
2 teáskanál aprított gyömbér
1 kis csokor bazsalikom


Elkészítés:
Első művelet: a sütőt előmelegítjük.

A sütés mellett a legidőigényesebb fázisa az ételünk elkészítésének a pácolás. Ehhez a pác hozzávalóit egy tálban összekeverjük. A csirkemelleket legalább 30 percig "áztatjuk" a pikáns lében. A kellően szaftos, megpuhított, fűszerekkel megbolondított húsról a pác maradványait eltávolítjuk. De ne adjuk a konyhamalacnak a maradék pácot, mert szükség lesz még rá a sütésnél.

A metéltet forrásban lévő vízben 1-2 percig 'futtatjuk', majd leszűrjük.

Felforrósítjuk a szezámolajat egy serpenyőben, s a csirkehúst aranybarnára sütjük. Hozzáadagoljuk a szezámmagot, és fél percig pirítjuk, amíg enyhén meg nem barnul. Ne hagyjuk ki semmiképpen a szezámot, mert a hinduk szerint ez a halhatatlanság forrása. :)
A serpenyőbe tesszük a felszeletelt cukkinit, fűszerpaprikát, bordáskelt. A zöld és piros zöldségek nemcsak színt visznek az ételünkbe, de a 'húsevő' férfiaknak is kedvet csinálnak a 'legeléshez'. :)

Hozzáadjuk a pácot, és összekeverjük a tésztával. Végül fóliával befedjük a pikáns zöldséges, tésztás húst, és 20 perc alatt el is készül a remekmű a sütőben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése